Blog

Tekintse meg cikkeinket!

Hogyan lehetséges a műanyag ablakok élettartamát kitolni ?

Hogyan lehetséges a műanyag ablakok élettartamát kitolni ?

Mindenki azt állítja - köztük mi is - hogy a műanyag ablakok, nyílászárók nem igényelnek különösebb ápolást, ám van néhány fontos lépés annak érdekében, hogy az ablakaink élettartamát meghosszabbítsuk, illetve szép megjelenését megtartsuk.


A nyílászárók forgalmazásával foglalkozó cégek zöme nem tájékoztatja megfelelően a vásárlókat azzal kapcsolatban, hogy ezeket a műanyag nyílászárókat is karban kell tartani, ahogy a fa ablakokat. Ehhez adunk néhány hasznos tanácsot, melyet nagyon egyszerűen házilag is elvégezhetünk.


Műanyag nyílászárók takarítása lépésről lépésre


Olyan tisztítószert érdemes alkalmazni a műanyag ablakok takarításánál, amely nem tartalmaz maró hatású vegyületeket. Ezt fontos már a legelején leszögeznünk !  


Szigorúan csak szemcsementes súroló szert használjunk a makacsabb szennyeződések eltávolítására, máskülönben összekarcoljuk vele az ablaküveget, a műanyag részeket.


Annak érdekében, hogy a nyílászáró sima, és fényes felületében kárt ne okozzunk - lehetőleg puha rongyot használjunk alkohol bázisú üvegtisztító szerekkel.


Tanácsok a műanyag ablakok karbantartásához


Ha nem előzzük meg, akkor a műanyag ablakok puha gumi szigetelése az idő előrehaladtával megkeményedhet, valamint a műanyag nyílászáró vasalatok is tönkre mehetnek. Ezeket is érdemes karbantartanunk, és inkább a megelőzésre helyezzük a hangsúlyt !


A műanyag ablakok tokjában, illetve a szárnyban körbefutó gumitömítőket puhán kell tartani. Ez csak úgy valósulhat meg, ha legalább 6 hónaponként glicerines ronggyal áttöröljük megelőzve ezzel a gumi kiszáradását, és szigetelő képességének az elvesztését. A glicerint bármelyik gyógyszertárban beszerezhetjük vény nélkül.


Következik a vasalatok olajozása !


A műanyag nyílászárók vasalata óvja az ingatlan tulajdonosát a külső betörésekkel szemben, valamint nagy szerepe van a műanyag ablakok tökéletes záródásában is. Ezeket a vasalatokat, zárszerkezetet időnként meg kell olajozni, legalább 6-12 hónaponként. Erre a célra megfelel a barkács boltokban kapható műszerolaj is !


A műanyag ablakok Budapest vonzáskörzetében is igényelnek karbantartást mégpedig oly módon, hogy a nyílászáró oldalán körbe futó vasalatba pár csepp olajat engedünk, majd ezek után zárt állapotban néhányszor a műanyag ablak kinyitása nélkül 180 fokban oda-vissza forgatjuk a kilincset, így az olaj a műanyag nyílászáró vasalatában egyenletesen szétoszlik.

Vissza